Με την παρούσα μελέτη επιδιώκεται η εκτίμηση της επίδρασης στρεσογόνων παραγόντων που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19 στην ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής (ΠΖ) του γενικού πληθυσμού σε περιοχές της Αττικής. Το δείγμα της μελέτης, που επελέγη με τυχαία δειγματοληψία, αποτέλεσαν 602 άτομα του γενικού πληθυσμού, κάτοικοι διαφορετικών περιοχών της Αττικής, εκ των οποίων 389 (64,6%) ήταν γυναίκες και 213 (35,4%) άνδρες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Τα ερωτηματολόγια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν: το Ερωτηματολόγιο Ποιότητας Ζωής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHOQOL-BREF), το Ελληνικό Ερωτηματολόγιο Μέτρησης της Κατάθλιψης, του Άγχους και του Στρες (DASS-21), η Κλίμακα εστίασης της προσοχής σε σωματικές αισθήσεις-συμπτώματα (BVS), η Πολυδιάστατη Κλίμακα Ιδεοψυχαναγκαστικής συμπτωματολογίας (Κατηγορία 1:ιδεοληψίες μόλυνσης και καταναγκασμοί απολύμανσης) (DOCS) και ένα δελτίο κοινωνικοδημογραφικών χαρακτηριστικών και ερωτήσεων που αφορούν σε στρεσογόνους παράγοντες σχετιζόμενους με την πανδημία της COVID-19. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης: α) Όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση των αρνητικών συναισθημάτων εξαιτίας της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, που επεβλήθησαν για την μείωση της εξάπλωσης της πανδημίας, τόσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της κατάθλιψης, του άγχους, του στρες, της ιδεοψυχαναγκαστικής συμπτωματολογίας, της εστίασης στα σωματικά συμπτώματα και τόσο χαμηλότερο είναι το επίπεδο της ΠΖ, β) Ο φόβος μόλυνσης από τον ιό φαίνεται να επιδείνωσε την κατάθλιψη, το άγχος και το στρες (DASS-21), την ιδεοψυχαναγκαστική (DOCS) και την υποχονδριακή (BVS) συμπτωματολογία, γ) Οι ανεξάρτητες μεταβλητές της κατάθλιψης, του στρες, του άγχους, της ιδεοψυχαναγκαστικής και της υποχονδριακής συμπτωματολογίας φαίνεται να συσχετίστηκαν αρνητικά και να επέδρασσαν στην ποιότητα ζωής του πληθυσμού, δ) Οι πιο ευάλωτες ομάδες όσον αφορά την ΠΖ και την ψυχική υγεία ήταν τα άτομα που έπασχαν από ψυχική ή/και σωματική νόσο, οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι κατά την περίοδο του lockdown, τα άτομα χαμηλού εκπαιδευτικού επιπέδου και χαμηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης και όσοι ζούσαν μόνοι τους. Εν κατακλείδι, τα αρνητικά συναισθήματα που σχετίζονται με την πανδημία της COVID-19 και τα με τα περιοριστικά μέτρα είχαν πιθανώς σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και στην ΠΖ του πληθυσμού. Το εύρημα αυτό καθώς και άλλα παρόμοια ερευνητικά πορίσματα θα πρέπει να αξιοποιηθούν από τις αρχές και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Μιας πανδημίας που δυστυχώς συνεχίζεται και δημιουργεί ήδη προβληματισμό ως προς την ανάγκη εκ νέου εφαρμογής αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Κάτω από αυτό το πρίσμα, εργασίες όπως η παρούσα μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες.

ΛΕΞΕΙΣ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟΥ: Στρεσογόνοι παράγοντες COVID-19, ποιότητα ζωής, κατάθλιψη, στρες, ιδεοληψίες μόλυνσης και καταναγκασμοί απολύμανσης, εστίαση στα σωματικά συμπτώματα.

Ευγενία Τριανταφύλλου, Παναγιώτης Τσέλλος, Νίκος Χριστοδούλου, Χαρά Τζαβάρα, Ιρίνα Mrvoljak- Θεοδωροπούλου, Γεώργιος Ν. Χριστοδούλου

 

Πλήρες Άρθρο σε pdf (Αγγλικά)