O επιπολασμός των διαταραχών πρόσληψης τροφής έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ως εκ τούτου, παρατηρείται αυξανόμενο κλινικό και ερευνητικό ενδιαφέρον για την πρώιμη ανίχνευσή τους, με κατάλληλα ερωτηματολόγια. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της αξιοπιστίας της ελληνικής εκδοχής του Ερωτηματολογίου διερεύνησης διαταραχών διατροφής (EDE-Q, έκδοση 6.0), σε εφήβους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πρόκειται για ένα αυτοχορηγούμενο ερωτηματολόγιο με το οποίο αξιολογούνται στάσεις και συμπεριφορές που σχετίζονται με τις διαταραχές πρόσληψης τροφής. Αποτελείται από 28 ερωτήσεις. Βαθμολογούνται τόσο το συνολικό σκορ και οι 4 υποκλίμακες του ερωτηματολογίου (περιορισμός, ανησυχία για τη διατροφή, ανησυχία για το σχήμα του σώματος, ανησυχία για το βάρος του σώματος) όσο και η συχνότητα εμφάνισης επεισοδίων 6 τύπων διαταραγμένης συμπεριφοράς διατροφής (κατανάλωση ασυνήθιστα μεγάλης ποσότητας τροφής, καταναγκαστική άσκηση κ.λπ.). Διακόσιοι πενήντα επτά μαθητές (133 κορίτσια και 124 αγόρια) Γυμνασίων και Λυκείων του βορείου Έβρου, ηλικίας 16,1±1,4 ετών, ζυγίσθηκαν, μετρήθηκε το ύψος τους, κατέγραψαν τα δημογραφικά τους χαρακτηριστικά και συμπλήρωσαν δύο φορές, το EDE-Q, σε χρονικό διάστημα διαμέσου τιμής 34 ημερών. Υπολογίσθηκαν: (α) η εσωτερική συνάφεια του ερωτηματολογίου (συντελεστής Cronbach’s alpha) στις δύο χρονικές στιγμές, τόσο για τις υποκλίμακες όσο και για το συνολικό σκορ και (β) η αξιοπιστία εξέτασης-επανεξέτασης: (i) με τoυς συντελεστές ενδοταξικής συσχέτισης (ICC) και Pearson για τις υποκλίμακες και το συνολικό σκορ καθώς και (ii) με τον συντελεστή συσχέτισης Kendal’s tau b για τη συχνότητα των επεισοδίων διαταραγμένης συμπεριφοράς διατροφής. Οι συντελεστές εσωτερικής συνάφειας Cronbach’s alpha για τις υποκλίμακες και το συνολικό σκορ του EDE-Q κυμαίνονται από 0,71 έως 0,91. Όσον αφορά την αξιοπιστία εξέτασης-επανεξέτασης του ερωτηματολογίου: (i) για τις υποκλίμακες και το συνολικό σκορ, οι μεν ICC κυμαίνονται από 0,55 έως 0,70 οι δε συντελεστές Pearson κυμαίνονται από 0,58 έως 0,73 και (ii) για τις ερωτήσεις που αφορούν τη συχνότητα παθολογικών συμπεριφορών οι συντελεστές Kendal’s tau κυμαίνονται από 0,22 έως 0,57. Όλες οι ανωτέρω συσχετίσεις που αφορούν στην αξιοπιστία εξέτασης-επανεξέτασης του ερωτηματολογίου ήταν στατιστικά σημαντικές στο επίπεδο του 0,001. Η ελληνική εκδοχή του EDE-Q (έκδοση 6.0) παρουσιάζει ικανοποιητικές αξιοπιστία εξέτασης-επανεξέτασης και εσωτερική συνάφεια.

Λέξεις ευρετηρίου: Διαταραχές πρόσληψης τροφής, ερωτηματολόγιο διερεύνησης διαταραχών διατροφής (EDE-Q), αξιοπιστία, έφηβοι, μαθητές.

Σ. Πλιατσκίδου, Μ. Σαμακουρή, Ε. Καλαμάρα, Χ. Γουλεμτζάκης, Κ. Κουτρούβη, Ε. Παπαγεωργίου, Μ. Λειβαδίτης (σελίδα 295) - Πλήρες άρθρο